joi, 5 ianuarie 2012

Militarii jurau credință REGELUI!

Într-o discuție destinsă avută cu prietenii din Clubul Bloggerilor Liberali, am abordat problema legată de conținutul Jurământului Militar de-a lungul timpului!
Ca fost militar, mi s-a solicitat să detaliez textul jurământului din perioada Regalități! Jura militarul credință regelui?
Recunosc, n-am știut să răspund! M-am documentat și acum am răspunsul:




În  1914 exista urmatoarea formula a juramantului militar: "In numele lui Dumnezeu Atotputernicul, juram credinta Regelui nostru Carol I, supunere legilor tarii si indatoririlor militare, in toate imprejurarile, in timp de pace ca si in timp de razboi. Asa sa ne ajute Dumnezeu." 


Peste cativa ani, in 1929, continutul juramantului militar era: ,,In numele lui Dumnezeu Atotputernicul, eu soldatul..., jur credinta Regelui Mihai I si Regentii, supunere legilor si indatoririlor militare, in toate ocaziunile in timp de pace, ca si in razboiu. Asa sa imi ajute Dumnezeu". 


Peste cateva decenii, in 1965, intr-un alt regim politic, ateu si totalitar, juramantul militar a suferit schimbari majore de forma si de fond, devenind mult mai stufos, deoarece trebuia sa cuprinda toate reperele ideologice ale sistemului comunist."Pentru indeplinirea datoriei sacre, de aparare a patriei, inscrisa in Constitutie, eu.... Cetatean al Republicii Socialiste Romania, intrand in randul fortelor armate, jur credinta nestramutata poporului roman si patriei mele socialiste. Jur sa respect legile tarii, sa execut intocmai ordinele comandantului suprem, cerintele regulamentelor militare si ordinele comandantilor si sefilor mei, atat in timp de pace, cat si in timp de razboi. Jur sa nu-mi precupetesc sangele si viata pentru a apara pamantul stramosesc, independenta si suveranitatea patriei, cauza socialismului. Daca voi calca juramantul meu, sa suport pedeapsa aspra a legilor Republicii Socialiste Romania." 


Dupa evenimentele din 1989, la 6 februarie 1990, prin Decretul-lege nr.55 juramantul militar avea urmatorul continut: "Eu,............., intrind in rindurile fortelor armate, jur credinta nestramutata poporului roman si patriei mele. Jur sa respect legile tarii, sa execut intocmai cerintele regulamentelor militare si ordinele comandantilor si sefilor mei, atit in timp de pace, cit si in timp de razboi. Jur sa nu-mi precupetesc singele si viata pentru a apara pamintul stramosesc, independenta si suveranitatea patriei. Daca voi calca juramintul meu, sa suport pedeapsa aspra a legilor patriei mele, Romania."


 In prezent, juramantul militar a revenit la o forma mult mai simpla, asemanatoare cu cea din perioada antebelica. "Eu ....("CU SALAR SI PENSIE NESIMTITA"- adăugire făcută de mine), militar al Fortelor Armate, jur credinta patriei mele, Romania. Jur sa-mi apar tara chiar cu pretul vietii. Jur sa respect legile tarii si regulamentele militare. Asa sa-mi ajute Dumnezeu."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu