joi, 12 septembrie 2013

Regele MIHAI despre avere...


     Mulți cârcotași neaveniți sau rău voitori au speculat dea lungul timpului despre bogățiile și averile imense pe care le-a deținut MS Regele MIHAI! Cei ”de dinainte” au făcut-o îndoctrinați iar cei ”de după” din lipsă de cunoaștere!
   Cei de astăzi, reprezentați de un personaj sinistru cocoțat fraudulos în fotoliul Regelui FERDINAND de la Palatul Cotroceni, o fac din răutate și invidie, în contextul în care nimeni nu mai discută despre ce avere a avut regele, aceasta fiind foarte clar specificată în documente și reintrată legal în posesia Casei Regale!
     Despre cât de exorbitantă a fost averea regelui și mai ales despre cât de mult a luat cu el când a părăsit țara la 3 ian. 1948, ne spune chiar MS într-un interviu acordat dlui Philippe Vigue Desplaces. la începutul anilor '90.


    ”Propaganda comunistă a spus de toate și orice referitor la modul de viață și la averea noastră, de exemplu că posedam proprietăți de multe mii de hectare în România ... Toate acestea au fost consecința unei confuzii între bunurile noastre private și cele ale Coroanei.
  Noi beneficiam de o listă civilă-o sumă alocată de Parlament, la care se adăugau veniturile obținute din domeniile Coroanei, administrate de patru înalți funcționari. Aceste domenii erau proprietățile statului. Noi aveam uzufructul, ceea ce permitea tocmai să se reducă lista civilă pentru a nu greva prea mult bugetul național.

     Eu nu posedam, în nume propriu, decât două proprietăți: Sinaia, despre care am vorbit mult deja, și o casă în Transilvania (n.r. Palatul Săvârșin), pe care o cumpărasem în 1943. La început era vorba de menținerea unei prezențe simbolice: Regele României trebuia să aibă o proprietate în această provincie care fusese sub control austro-ungar. Ulterior, m-am atașat de această clădire, care nu este un castel, ci mai curând o casă boierească având vreo zece camere. Ea aparținuse odinioară unei vechi familii din nobilimea maghiară”.

Un comentariu:

  1. Ma bucur ca am avut ocazia, impreuna cu tata, ca la scurt timp dupa retrocedare sa dorm in acel conac cateva seri pentru a face releveul serelor si a centralei electrice a domeniului. Cred ca era in toamna lui 2001. Inainte de a i se retroceda efectiv MS Regelui aceasta proprietate, administratorii anteriori au luat absolut totul de acolo, inclusiv prizele si intrerupatoarele! Meschinarie comunista ...

    RăspundețiȘtergere