miercuri, 30 aprilie 2014

Din ”gândirea” liderilor politici, vechi și noi!

        In Romania in aceste zile este campanie din aia electorala, nu agricola ca pe vremea PSD-ului, pardon PCR-ului (ma rog, cam tot aia este). Sau inscris "in lupta" multe partide, partidulete, organizatii iredentiste sau persoane fizice, zice-se independente....! Ete fleosc! Mai este cineva independent in Romania in afara Ebei???
     Ei bine, pentru ca tot ne batem in sloganuri si mesaje, care mai de care mai patrunzatoare, mai revolutionare si mai euforice, m-am gandit sa caut in arhivele online (atat cat au fost pastrate), ce indemnuri sau declaratii politice au lasat istoriei "marii" inaintasi ai partidelor politice romanesti de astazi!
      Fara a respecta o anumita ordine, nici macar alfabetica si avand decenta de a consemna "spusele" inaintasilor liberali la sfarsit, am sa va prezint "ziceri" ori "indemnuri" mobilizatoare ale mai marilor istoriei de dupa '89, ca pana atunci doar PNL-ul a existat!

PRM (Partidul Romania Mare) - primul lider al acestui partid de sorginte ultra-nationalist, a fost Eugen Barbu, scriitorul! Saracul n-a apucat sa se afirme in politica si nici sa spuna ceva memorabil in aceasta calitate, de aceea voi consemna o afirmatie facuta in 1972 in revista Steaua (bine ca n-a consemnat-o revista Dinamo):  "Sunt comunist de la 14 ani, profesorii mei de liceu pot sa spuna cum ma sfatuiau in timp de razboi sa nu mai scriu despre muncitori, c-o sa intru la puscarie..."!

PMP (Partidul Miscarea Populara) - cum acest partid nu are istorie si nu are un lider de facto, am sa consemnez o declaratie a "fondatorului" acestui partid personal, dl. Traian Basescu: "Stiti cum arata clasa politica acum? (...) Uneori ai senzatia ca e ca o zoaie pe un geam! Geamul casei asteia, care e Romania, cand dai sa te uiti e plin de zoaie. Nu vezi bine nici afara, nici de afara inauntru sa constati daca-i curata sau nu ..."!

PSD (Partidul Social Democrat) - ei bine acesta este singurul partid post decembrist care a consemnat deja 4 lideri! Ma voi referi doar la primul, la intemeietorul acestui partid, tovarasul Ion Iliescu, care spunea candva: "Estul este superior Vestului, pentru ca au pastrat cooperativele agricole de productie"! Despre Mineriade - "Se da pe seama minerilor, pe nedrept, vina pentru violenta. Nu minerii au provocat atunci violenta, ei au fost efectul si nu cauza"!

FC (Forta Civica) - din pacate nu am acces la arhivele serviciilor secrete, ca sa pot gasi vreo afirmatie a intemeietorului (care-o fi ala) acestui partid de securisti, vechi si noi, dar nu regret!

PNTCD (Partidul National Taranesc - Crestin Democrat) - daca va asteptati ca voi da citate din Iuliu Maniu sau Corneliu Coposu, o sa va dezamagesc, deoarece n-o voi face, intrucat acest partid nu reprezinta adevaratul partid Taranesc, ci este o diversiune a actualului presedinte al Romaniei! Sau, poate ca ar trebui sa-l citez pe el!

PDL (Partidul Democrat Liberal) - aici dam din nou de Traian Basescu, care este initiatorul fuziunii dintre fostul partid al lui Petre Roman si o gasca de transfugi din PNL! N-am sa-l mai citez inca odata si nici din afirmatiile primului presedinte al acestui partid, dl. Emil Boc n-am sa prezint! Ramane totusi afirmatia celebra rostita intr-un dialect englezesc impecabil: "Aviara Gripa"!

PNR (Partidul Noua Republica) - acest partid nu se stie ce doreste si ce fel de doctrina imbratiseaza! Vazand comportamentul si"zbaterile" actualului sau lider dl. Mihail Neamtu, inclin sa cred ca se vrea continuatorul partidului Totul pentru Tara, al capitanului Corneliu Zelea Codreanu, care zicea: "Bate o inima stinghera si ne cauta pe toti prin inchisori, alearga dupa fiecare prin celulele noastre sa ne gaseasca. Sa ne mangaie, sa ne sarute amantele trupuri".

Despre PPDD nu am a consemna nimic! Ei nu au "inaintasi", sau, poate sa aduc in atentia dv ceva din Elodia...!

PNL (Partidul National Liberal) - partidul care ne-a oferit Romania moderna, Regatul, dezvoltarea si independenta sa, Marea Unire!
Cred ca ar fi bine sa consemnez cate-o afirmatie a tuturor liderilor care au marcat istoria partidului, dar, asta ar insemna sa scriu o carte si nu cred ca-i rea ideea! Am sa ma rezum totusi la cel mai mare lider politic din istoria Romaniei Moderne, dl. Ionel I.C. Bratianu:
"Sa nu va uitati la succesele de persoane sau de moment, ci sa urmati pulsul inimii poporului, constiinta lui nationala si sa aveti contactul neintrerupt cu dansa, ca sa fiti reprezentantii sinceri ai unui neam constient."

Va las pe dumneavoastra, dragi prieteni cititori sa faceti comparatii, daca mai este necesar!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu