joi, 10 octombrie 2013

Holocaustul in Romania - manual istorie clasa XII

Articol publicat pe site-ul http://www.tu-tui.com/2013/01/holocaustul-in-romania.html, !

”In timpul celui de-al 2-lea razboi mondial minoritatea evreiasca din Europa a fost supusa unei distrugeri proclamata,act numit holocaust.

Autorii acestui act au fost regimul nazist german,sustinut de toate miscarile fasciste europene.
In Romania procesul a inceput in 1938,odata cu dictatura lui Carol al II-lea si a continuat pe toata durata celui de-al 2-lea razboi mondial,in timpul dictaturii Antonesciene.
In 1938 au fost date legile cetateniei.Toti locuitorii Romaniei trebuiau sa aduca documente justificatoare ale originei:certificat de nastere,act de botez.Cei care nu puteau face dovada cetateniei (situatia tiganilor) si-o pierdeau.Aproximativ 200.000 de evrei s-au aflat in aceasta situatie.
In 1940,in urma pierderilor teritoriale,prim ministru al Romaniei este numit generalul Ion Antonescu care se proclama conducator al statului,il obliga pe Carol al II-lea sa abdice,in locul sau fiind incoronat regele Mihai.In prima parte a dictaturii antonesciene (Septembrie 1940-Ianuarie 1941),Antonescu a incercat o apropiere de Germania si in acest scop a adus la putere miscarea legionara,condusa la acea data de Horia Sima.
Colaborarea s-a mentinut pana in Ianuarie 1941,cand datorita haosului pe care-l creau,Antonescu a incercat sa-i scoata de la guvernare,iar ei au declansat rebeliunea(21-23 Ianuarie)
In timpul acestei rebeliuni,legionarii au organizat executii in masa ale evreilor din Bucuresti,multe cadavre fiind atarnate in carlige de abator.(Pogromul de la Bucuresti)
Pogromul reprezinta o ridicare spontana a populatiei impotriva unei minoritati,cel mai important pogrom s-a desfasurat in zilele de 28-30 Iunie 1941 la Iasi.
Acest moment a fost legat de intrarea Romaniei in al doilea razboi mondial alaturi de Germania si atacarea Basarabiei.Sovieticii au raspuns bombardand Iasul si vinovati de acest atac au fost gasiti evreii care ar fi semnalat noaptea cu lanternele avioanelor sovietice obiectivele care trebuiau bombardate.Mii de evrei au fost impuscati si alte mii au fost urcati in trenuri de marfa (ale mortii) si transportati fara aer,apa si mancare zile in sir.
Bilantul acestui pogrom este de 12.000 de morti.
La sfarsitul lunii Iulie,Romania reuseste eliberarea Basarabiei si Bucovinei de Nord.
Contrat vointei populare,Antonescu hotaraste sa continue razboiul dincolo de Nistru sperand ca daca victoria finala va apartine Germaniei,Hitler va returna Romaniei si Nord-Vestul Transilvaniei.Pe durata celui de-al doilea razboi mondial,Romania primeste in administrare teritoriul dintre Nistru si Bug denumit Transnistria.
Acest loc devine "Auschwitz" romanesc.
In 1942 are loc conferinta de la Wansee in care Hitler decide in privinta evreilor "Solutia finala":exterminarea totala in lagare prevazute cu camere de gazare a populatiei evreiesti din Europa (aproximativ 13 milioane de oameni).
Acest eveniment a deschis pentru toate statele aliate Germaniei posibilitatea purificarii etnice.
Rominizarea propusa de Antonescu a insemnat concentrarea evreilor in ghetouri (850.000) si apoi deportarea lor in Transnistria.Aici nu existau lagare si de aceea au fost inchisi in ferme zootehnice.Conditiile aspre de trai au facut ca aproximativ 250-350.000 de evrei sa moara pe drum sau in detentie de foame sau boli.Au aparut canibalismul si necrofagia.
Alaturi de evrei au fost deportati si tigani,insa in numar mult mai mic.
Au existat numeroase cazuri de personalitati care au intervenit pentru limitarea fenomenului.
Ei sunt numiti Drepti intre popoare:
-Regina Elena;
-Traian Popovici (primarul orasului Cernauti): a nesocotit ordinele lui Antonescu de a deporta evreii salvad astfel 7.000 de vieti.
-Viorica Agarici : sefa crucii rosii a ingrijit deportatii din trenurile mortii;
In anul 2002 comisia Ellie Wiesel pentru anchetarea holocaustului romanesc a stabilit ca Romania a fost al doilea stat dupa numarul de victime care a promovat holocaustul,vina apartinandu-i exclusiv maresalului Ion Antonescu.
Totusi,din 1943 (infrangerea de la Stalingrad) Antonescu a intrerupt deportarile.
Aproximativ 150.000 de evrei aflati in Nord-Vestul Transilvaniei sub ocupatie maghiara au fost deportati in 1944-1945 la Auschwitz si celelalte lagare de exterminare din Polonia.”

Un comentariu:

  1. Search for "History of Romania part 15 - Holocaust" on youtube to see the lies of the anti-Romanian propaganda about Iasi-1941 exposed.

    RăspundețiȘtergere