În mileniul 1 î. Hr. teritoriul actual al Ucrainei era locuit de păstori nomazi indo-europeni - cimerieni, sciți, sarmați - care formau forța politică hegemonă.
În sec. 3-12 d.Hr., el este străbătut de popoare migratoare în drumul lor spre apus - goți, huni, avari, bulgari, kazari, apoi pecenegi, uzi și cumani. Populațiile nomade izolează triburile slavilor de răsărit (care iau treptat în stăpânire, în milen. 1 d. Hr., reg. fluviilor Pripet și Nipru mijlociu) de lumea greco-romană, apoi de cea bizantină! Slavii de răsărit constituie, în sec. 9, primul stat rus cu capitala la Kiev (Rusia Kieveană).
În sec. 12-13, Rusia Kieveană se destramă în mai multe cnezate, facilitând astfel, între anii 1237 și 1240, cucerirea țării de către mongoli. Aceștia întemeiază aici Hanatul Hoardei de Aur, care frânează evoluția ec. și social-politică a ținuturilor ucraineene!
Centrul de putere al slavilor răsăriteni se va deplasa, în sec. 14-16, spre NE, în regiunea Moscovei!
În sec. 14, Marele Ducat al Lituanieni profită de decăderea Hoardei de Aur pentru a anexa cea mai mare parte a Ucrainei, iar Polonia ocupă, după 1340, cnezatul Halâci-Volânia. După reunirea Poliniei și Lituanieni în timpul lui Vladislav II Jagiello (1386), practic întregul teritoriu ucraineean se află pentru mai bine de două secole și jumătate, între hotarele statului polono-lituanian.
Cazacii din zona Niprului se răscoală în 1648, sub conducerea hatmanului Bogdan Hmelnițki împotriva autorității poloneze. Prin tratatul de la Pereiaslavi (1654), B. Hmelnițki proclamă unirea U. cu Rusia în schimbul unei largi autonomii!!!
La 1783, Hanatul Crimei este anexat imperiului rus de către Ecaterina a II a! În urma celor trei împărțiri ale Poloniei (1772-95), U. Apuseană și Volânia sunt anexate de către Imp. Rus, iar Galiția (fostul Halici) revine Austriei! Astfel, între 1798 și 1918, teritoriul ucraineean se afla împărțit între Rusia și Imp. Habsburgic!
Deci...până în 1918 Ucraina ca stat recunoscut de către marile puteri ale Europeni, nu a existat!
(va urma)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu