marți, 14 mai 2013

Liberalii vor ca 10 mai să fie zi naţională




Publicat Luni, 13 mai 2013

COTIDIANUL.ro

Deputatul PNL, George Știrbu, a depus un proiect de lege prin care solicită schimbarea Zilei Naționale a României. Liberalul a declarat pentru că “România este singurul stat din Europa care nu își sărbătorește ziua în care și-a declarat independența de stat” și că de ziua de 10 Mai sunt legate foarte multe evenimente în viața poporului român.
George Știrbu a propus ca, in schimb, 1 Decembrie să fie declarată Ziua reîntregirii neamului și să fie sărbătorită cum se cuvine. ”Colegii din Grupul PNL de la Camera Deputaților s-au arătat încântați și au spus că ma vor sprijini. Voi cere ca toți colegii mei să fie co-inițiatori ai acestei legi care restabileste adevărul istoric”, a mai declarat George Știrbu.
După iniţiativa deputatului PNL, Crin Antonescu, preşedinte al comisiei de revizuire a Constituţiei, a declarat, luni, că ar putea susţine ideea ca data de 10 mai, când este serbată regalitatea, să devină o a doua sărbătoare naţională, după ziua de 1 Decembrie, precizând că ideea ar putea fi luată în discuţie şi la revizuirea Constituţiei.

Antonescu a fost întrebat dacă ar milita pentru ca data de 10 mai să devină o zi naţională.
"Nu în locul celei de 1 Decembrie, dar, sub o formă sau alta, alături de cea de 1 Decembrie cred că putem să luăm în serios o asemenea propunere", a afirmat Antonescu.
La 10 mai 1866, principele Carol intra în Bucureşti, marcând astfel începuturile dinastiei. Pe 1 iulie, Carol a promulgat prima constituţie propriu-zisă a României şi cea care avea să fie în vigoare cel mai mult timp, până în 1923. Este momentul începând cu care ziua de 10 Mai devine zi naţională.
Urmează apoi 10 mai 1877, dată la care principele Carol a promulgat Declaraţia de Independenţă, citită şi adoptată de către Parlament cu o zi înainte. În martie 1881, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în Regatul României, iar principele Carol devine Regele Carol I. Evenimentul a fost sărbătorit cu tot fastul pe 10 mai 1881.
Cu fiecare an ce a trecut, ziua de 10 Mai a intrat tot mai mult în conştiinţa românilor, însă aceasta până în 1947, an în care a fost sărbătorită pentru ultima dată ca Zi Naţionala, regele Mihai I abdicând pe 30 decembrie în acel an.

https://www.facebook.com/#

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu