vineri, 25 octombrie 2013

Ministrul Daniel Barbu despre ”avizul” dat exploatării de la Roșia Montană!


      La fix o săptămână după regretabilele evenimente la care a fost expus profesorul Daniel Barbu - ministrul Culturii, la inițiativa dlui Lucrețiu Tudoroiu - președintele Seniorilor Liberali sector 3, cu sprijinul organizatoric al Clubului Bloggerilor Liberali și găzduiți fiind de către dl. dr. Adrian Neacșu președintele PNL sector 2, la sediul filialei din bd. Ștefan cel Mare, am avut privilegiul de a-l asculta și de a dialoga cu dl ministru, pe probleme legate cultură, patrimoniu și proiectul exploatării de la Roșia Montană! 
    Într-o atmosferă destinsă, dl ministru a răspuns tuturor întrebărilor noastre, chiar dacă multe dintre acestea au fost mai incomode! Ca de fiecare dată timpul a fost adversarul nostru, după aproape 3 ore de dialog am convenit ca să aflăm răspunsurile dânsului la întrebări care nu i-au mai fost adresate, la o altă întâlnire!
*Deci cei frustrați din găștile de deontologi ai protestelor de stradă, nu disperați că n-ați putut afla de întâlnirea asta, pentru a avea astfel ocazia să vă arătați din nou mușchii în încăierarea cu vreun parbriz...!

     Întrebarea care pentru toți participanții a fost considerată cea mai importantă și la care răspunsul dlui profesor a fost ascultat cu atenție, fără a se intervenii cu întrebări suplimentare, a fost cea legată de ”aprobarea” pe care dumnealui ar fi dat-o pe proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană! Întrebarea a fost formulată de către doamna arhitect Iolanda Costide - președinta PNL Diaspora Londra și Marea Britanie. Iată întrebarea:
 - Ce argumente și dovezi practice i-au determinat pe dl. ministru să își declare sprijinul pentru proiectul de lege legat de exploatarea minieră cu cianuri de către RMGC la Roșia Montană? În ce fel poate respecta și apăra mediul cultural și istoric al regiunii acest gen de exploatare la suprafață? Îl rog pe dl. ministru să facă excepție de orice avantaj economic în răspunsul dumnealui.

Am să rezum răspunsul dlui ministru, inserând și câteva pasaje ad-literam!

      Dl ministru nu a fost niciodată un sprijinitor al proiectului de lege. Dumnealui a primit sarcina în calitate de ministru de resort în partea de patrimoniu, să analizeze zona, inclusiv descoperirile legate de galeriile romane și în consecință să se exprime pe proiectul de lege! 
      Licența pentru exploatare este emisă de către statul român încă din 1998, acea licență neconținând niciun fel de garanții de mediu și de patrimoniu, situația fiind efectiv blocată. Paradoxul cel mare este reprezentat de faptul că nu li se putea da acord de mediu și aviz de descărcare arheologică, dar ei aveau licența de exploatare! 
     Îmi permit un comentariu personal: de ce nimeni nu s-a întrebat până acum cum s-a putut ajunge la acestă situație hilară, iar cum s-au demarat acțiunile de intrare în legalitate ca să nu spun NORMALITATE, toți  băsiștii cu ziarele și televiziunile lor au sărit ca arși?

      Sarcina guvernului (ne-a mai spus dl. profesor Barbu) a fost (inclusiv negociată cu liberalii în cadrul USL) să se impună acestei companii condiții de mediu, adică ”să facem ca acea licență să nu mai fie ”ÎN ALB” și să presupună anumite constrângeri și din punctul meu de vedere, referitor la patrimoniu, pe baza documentelor întocmite (am fost inclusiv acolo), am impus condiții absolut severe în privința protejării și conservării patrimoniului”.
      Condițiile impuse sunt foarte severe, compania de exploatare nu poate să facă absolut nimic acolo fără aviz iar ministerul nu are obligația să le dea acest aviz, singura obligație legată de minister este cea a celerității, adică în 30 de zile trebuie să le dai un răspuns, nu să-i duci cu vorba ca până acum! De altfel, ei (RMGC) au cerut avize din 1998 până în 2003 dar nu li s-au dat! Putea să li se spună foarte clar că nu vor scoate aur de acolo deoarece sunt galerii romane, care fac parte din patrimoniul național, acestea trebuie conservate, se punea totul pe o hârtie, semna un ministru și se încheia discuția! 
     Acest lucru nu s-a întâmplat, fapt pentru care, mie, scriitorul acestui articol, îmi ridică foarte multe semne de întrebare! Dv dlor Turcescu, Mircea Marian, Remus Cernea sau de ce nu Claudiu Crăciun, nu vă miroase a împuțiciune băsistă? Nu aștept de altfel niciun răspuns!

     Actualul guvern, prin vocea dlui ministru Barbu, a întocmit acel acord și le-a spus celor de la RMGC: ”Vreți să exploatați  pe masivul Cîrnic, faceți descărcarea arheologică și după ce veți face descărcarea, vedem raportul și veți avea avizul în 30 de zile, sau nu-l veți avea”! Cu alte cuvinte, dacă acolo unde vor face exploatarea, vor găsi vestigii arheologice de o importanță extraordinară, guvernul prin ministerul de resort nu v-a da aprobare de exploatare, întrucât vestigiile găsite trebuie conservate!

     Pentru orice înaintare pe perimetrul istoric, ei (RMGC) trebuie să facă descărcare arheologică. Dacă terenul nu poate fi descărcat arheologic întrucât descoperirea este de importanță și trebuie conservată, își mută exploatarea mai încolo! Mai mult, ceea ce a reușit dl ministru să obțină în negocierile cu reprezentanții companiei, se referă la situația în care ”ei dacă găsesc un asemenea site important, nu numai că-și mută exploatarea mai încolo, dar ni-l și restaurează pe banii lor”!
      ”Adică nu mi-l pui mie în brațe (pe românește), ți-am găsit galeria descurcă-te și eu trebuie să găsesc 4 mil euro să-l restaurez! Nu, ei îl restaurează pe banii lor și-și mută exploatarea mai încolo. Deci nu numai că nu-i un CEC ÎN ALB , tot ce s-a descoperit în materie de Galerii Romane, s-a descoperit din 2001, exclusiv pe exploatări plătite de acești oameni. Nimeni altcineva nu le-a văzut decât din 2001”.

      A creat dl ministru o situație ipotetică, în care cei de la RMGC pleacă, nu cer despăgubiri și nimeni nu mai vine în locul lor ... după aur, pentru că vrem să facem acolo un Parc Ecologic! Ne trezim atunci cu 7 km de Galerii Romane, din care va trebui să scoatem apa întrucât, ca la orice exploatarea subterană de extracție a minereului fieros sau aurifer, în 3 săptămâni, toate galeriile vor fi inundate! Ca să poată fi vizitate, mai trebuie să fie permanent ventilate și iluminate, toate astea costând enorm! 
     Ministerul Culturii a avut alocat în anul 2013 pentru exploatarea și conservarea patrimoniului, 2 mil. lei!??? În România în acest moment sunt peste 100 de site-uri arheologice, de la Histria la Sarmizegetusa Regia!

     Acesta a fost răspunsul dlui profesor Daniel Barbu, legat de avizul dat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național pe proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană! Pentru mine este foarte clar ca și pentru cei care am fost aseară la întâlnirea cu dumnealui!
       Cine vrea și dorește să comenteze în continuare nedocumentat, e bine să citească aici lămuririle oferite de dl ministru și după aceea să se gândească serios dacă e bine să mai comenteze inutil!
      Am convingerea că se vor găsi destui ”crăciunii”, ”remus cerniștii”, ”nicușor danii” și alți ”surcei agnostici”, care vor continua să cârcotească! Pentru mine nu mai contează, deoarece tot ce vor afirma va reprezenta răutate și prostie!    


Un comentariu:

  1. Imi pare rau,omul e un mitoman. Sau un incompetent mai rau ca Toader Paleologu. Din doua una. Explicatiile pentru afirmatia mea in comentariile la ultimul articol al lui Cepeca. Si nu, nu sunt basist. Si da, sunt si monarhist in continuare. Il dispretuiesc insa pe acest "don' profesor" pentru toata atitudinea sa de cand este ministru. Sau sinistru.

    RăspundețiȘtergere