vineri, 6 mai 2011

Pot fi reabilitaţi eroii martiri ai comunismului?

Mă tot gândesc de ceva vreme, la martiriul atâtor demnitari şi oameni de stat ai anilor 40, care au fost condamnaţi şi cărora li s-a grăbit sfârşitul, doar pentru că au condus sau au făcut parte din partidele istorice!
"Complot contra statului", "spionaj" si "fascism", "înaltă trădare", "crimă de uneltire contra ordinii sociale", iată doar câteva din acuzaţiile ce li s-au adus fruntaşilor ţărănişti şi liberali de către ciumaţii roşii, veniţi la conducerea statului cu sprijinul tancurilor sovietice!
Am făcut o listă a câtorva dintre ei:
- Constantin Argetoianu, fost președinte al Consiliului de Miniștri, ministru de Justiție, ministru de Finanțe, ministru de Interne, a murit în închisoare (1952?)
- Sebastian Bornemisa, gazetar, ministru secretar de stat la Cultură între 1937 - 1938, fost primar al Clujului și al Orăștiei, mort în 1953 închisoarea Sighet.
- Constantin I.C.(Dinu) Brătianu, istoric, profesor universitar; a murit sinucis (1951)
- Gheorghe I. Brătianu
- Dimitrie Burilleanu, fost guvernator al Băncii Naționale, a murit în închisoare
- Ion Cămărășescu, fost ministru de Interne, mort în închisoare
- Arlette Coposu, soția lui Corneliu Coposu, funcționară la Ministerul de Externe; arestată în 1950 - eliberată în 1964
- Corneliu Coposu, secretar al lui Iuliu Maniu, apoi secretar general adjunct al PNȚ, arestat în 1947 - eliberat în 1962
- Anton Durcovici, episcop romano-catolic de Iași, a fost lăsat să moară de foame în închisoare
- Iuliu Maniu, președinte al Partidului Național-Țărănesc, fost prim-ministru, decedat în 1953
- Radu Portocală, avocat, om politic liberal, mort torturat în 1952 sau 1953
- Henri Cihoski, general și fost ministru al apărării naționale, a murit în închisoare (18 mai 1950)
- Grigore Georgescu, general al Armatei Române (mort în detenție, la pe 27 aprilie 1952)
- Nicolae Pais, general al Armatei Române (mort în detenție la 16 septembrie 1952)
- Ioan Mihail Racoviță, general al Armatei Române (mort în detenție la 29 iunie 1954)
- Gheorghe Vasiliu, general al Armatei Române (mort în detenție 20 septembrie 1954)
- Gheorghe Tașcă, doctor în Economie la Paris, profesor la Academia Comercială din București, fost ministru al Industriei și Comerțului (1932). Mort la Sighet.
- Constant Tonegaru (n. 1919 - d. 1952), poet, este arestat în 1947 și torturat în beciurile Securității. Moare prematur la scurt timp după ieșirea din închisoare.
- Petre Țuțea (n. 1902-d. 1991), economist și filosof, deținut politic timp de 13 ani.
- Vasile Voiculescu (n. 1884 - d. 1963), medic, cunoscut mai ales ca poet. A suferit 4 ani de detenție în închisoarea de la Gherla (1958-1962). Moare doborât de boală la câteva luni după ce a fost eliberat.
- Mircea Vulcănescu, filosof, scriitor și ministru; din grupul din jurul revistei Gândirea. A murit în închisoarea de la Aiud.
- Valer Bejan - n. 22 mai 1906 în Hunedoara, fiul lui Valer și Elena, funcționari. Apartenența politică în trecut: Partidul Naţional Liberal Avere: nu posedă. Originea socială: mic burghez. În 1958 era funcționar. A fost arestat și condamnat la 20 ani muncă silnică pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale (art. 209 C.P.). Deținut în perioada 25 iunie 1958 - 29 iulie 1964 în următoarele penitenciare: Deva, Gherla, Periprava, Salcia, Gherla, Deva, Jilava, Ostrov, Galați, Jilava, Văcărești, Botoșani. (Informații din fișa matricolă penală, AANP Jilava) Potrivit lui Cicerone Ionițoiu Valer Bejan era notar.
- Mihail I. Racoviță, general de corp de armată, fost ministru al Apărării Naționale. Mort în închisoarea din Sighet.
- Ion Rășcanu, general de corp de armată, comandant de brigadă în lupta de la Mărășești, fost primar al orașului București (1942-1944). A murit în închisoarea din Sighet.

Toţi aceşti martiri (lista este mai lungă dar m-am rezumat doar la câteva nume mai reprezentative), au rămas cu respectivele sentinţe ridicole, în urma cărora, majoritatea şi-au pierdut viaţa!
În memoria lor, poate cineva să ceară anularea sentinţelor instanţelor de atunci?
Ar fi o reparaţie mai mult decât morală!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu