joi, 5 mai 2011

10 MAI (1866, 1877, 1881) ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI!

10 mai. Pâna la venirea comuniştilor la putere, era ziua naţională a României. Regele, curtea, oştenii şi poporul participau în biserici la slujbe de laudă şi mulţumire. Sărbătoarea se mai numea şi ziua triplei coroane, deoarece era legată de trei evenimente cruciale din istoria modernă a ţării. Dar să ne amintim:

* 10 mai 1866 – Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen intră în Bucureşti şi depune jurământul în faţa Parlamentului, fiind proclamat domnitor al Principatelor Române, titulatură ce o va avea până la 26 martie 1881, când este proclamat Rege.
* 10 mai 1877La data de 10 mai 1877, după deliberările parlamentare din ziua precedentă, Carol I a proclamat independenţa României. După 1947, comuniştii au încercat să şteargă orice amintire a monarhiei din istoria României,  prin "mutarea" sărbătoriri zilei independenţei la 09 mai. Imaginea îl prezintă pe Principele Carol I în timpul Războiului de Independenţă, 1877 (imagine de Carol Popp de Szatmary, Biblioteca Academiei, Bucureşti)


* 10 mai 1881În cele din urmă, pe 10 mai 1881, România a fost proclamată regat şi Carol I a fost încoronat ca primul rege român (imagine de la Suddeutche Zeitung)

În aproape 50 de ani de întuneric, ciuma bubonică numită comunism, a reuşit să şteargă din memoria oamenilor, zilele ce au reinstalat România pe harta geo-politică a Europei ca stat de sine stătător, suveran şi independent. Au incercat să şteargă cea mai prolifică perioadă din istoria ţării, demontând principiile şi adevărul, dezmembrând lăcaşe de cult şi de artă, mutând zilele istorice şi înlocuindu-le cu sărbători dedicate partidului şi “pseudo-eroilor” gen Vasile Roaită, murdărind existenţa noastră, a tuturor.
(Regele CAROL I)

Acum 123 de ani, Carol I a fost încoronat ca Rege, iar România a fost proclamată Regat. În vremea regalităţii, la sărbătorirea acestei zile, erau organizate slujbe religioase şi parade militare. Parada tradiţională se desfăşura pe traseul cuprins între Piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei, iar seara lumea se aduna în Parcul Cişmigiu.
(paradă de 10 mai, în  faţa Palatului Regal)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu