miercuri, 22 februarie 2012

Cum au reușit Principele CAROL și Petre Mavrogheni să redreseze România!

După criza dinastică din 1871, noul guvern conservator condus de Lascăr Catargiu nu întârzie să ia măsuri urgente pentru redresarea economică și financiară a țării.
Ministrul de finanțe Petre Mavrogheni - considerat în literatura de specialitate drept cel mai bun ministru de finanțe al României din toate timpurile -, după ce constată că rezervele statului sunt nule și că datoria publică este imensă, declanșează un program inteligent de reforme fiscale, a cărui particularitate șochează prin temeritatea sa: împrumutul lansat pe piață a fost realizat în întregime în țară (la fel a făcut și C.P.Tăriceanu), fără a apela la noi credite externe.
Relaxând presiunea crizei financiare a țării, Mavrogheni are un nou spațiu de manevră în procesul de atragere a resurselor și aplică fulgerător monopolul tutunului, al timbrului și al licenței băuturilor alcoolice, concomitent cu ridicarea impozitului funciar. În doi ani România era redresată financiar și oferea condiții sănătoase pentru relansarea economică.
De cealaltă parte, Principele Carol forțează programul de construcții feroviare, inaugurând mai multe linii, dezvoltând rețeaua podurilor metalice și a drumurilor interurbane, precum și amenajarea docurilor fluviale.
Rapiditatea cu care s-au aplicat aceste măsuri, își are explicația în doi factori esențiali: moralitatea exemplară a guvernului Lascăr Catargiu, mai ales faptul că a blocat corupția și afacerile oneroase pe seama statului.  și metoda angajării unor mari firme străine, precum și a capitalului occidental, în realizarea proiectelor de infrastructură și organizare industrială a țării.
Atât timp cât domnitorul german și guvernanții de modă germană au deținut puterea, corupția în afaceri cu marile companii a fost extrem de redusă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu