miercuri, 8 iunie 2011

IONEL I.C.Brătianu, adeptul variantei doctrinei social-liberale!!!

În anul 1900, s-au produs evenimente importante în cadrul mişcării socialiste din România.
Ele au fost legate, în mod surprinzător, de evoluţiile din sânul PNL, unde gruparea tinerilor sub conducerea lui Ionel I.C.Brătianu începuse să se orienteze spre o variantă a doctrinei liberale, cunoscută şi astăzi sub denumirea de social-liberală.
Preluarea acestei soluţii drept program, şi atunci dar şi astăzi era considerată o eroare strategică!!!
Ca şi atunci şi astăzi ea este criticată ca o abatere de la filonul doctrinar autentic! Criticii de atunci erau Conservatorii, o grupare solidă uman şi doctrinar, pe când cei de astăzi sunt nişte indivizi fără doctrină şi fără orizont!
Ceea ce scapă analizei acestei "deviaţii" de stânga este faptul că în ambele perioade, doctrina autentică de Dreapta are două componente, adică nu doar tradiţia, ci şi realismul!
Cum înţelegea Ionel I.C. Brătianu social-liberalismul a fost dezvăluit public în ziua când a devenit preşedintele PNL: "Programul partidului nostru nu se schimbă cu oamenii, programul partidului se schimbă cu necesităţile societăţii. Pentru că partidul nostru nu este un instrument artificial creat pentru a servi individualităţile, el este un organ izvorât din nevoile mari ale statului şi ale neamului. Şi opera lui, de la aceste nevoi se inspiră"!
Cârcotaşii de astăzi, ar fi bine să tacă!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu